Търсене в този блог

понеделник, 12 декември 2011 г.

Бележки III - езици

Ето нещо, което почти бях забравил. В глава трета на "Трон от тръни" е предложен цял диалог на древната реч (моля инорирайте "висша" в текста, авторът е проспал прочита за проверка май-май), най-продължителната размяна на думи на не-човешки в поредицата. И имам чувството, че ще е кощунство да не отворя дума за думите.

Някъде в бележките си бях обивнил определен автор, че всички в света му използват един и същ език. В други неща мога и да бъда обвинен, в това число и в неоригиналност на имена и отчасти - на идеи, но мисля, че частта с езиците съм я покрил.

Най-старият език на Ентерия е древната реч. Условно се приема, че той е бил вдъхнат на всички същества на планетата, във всички измерения. Думите на древната реч са два вида. Едните са значещи. Това са тежки, дълги думи, почти като изречения, които съдържат в себе си не просто наименованията на нещата, а тяхната същност. Разбира се, това е езикът на магията.

И да, чел съм Урсула ле Гуин.

С годините се появява нуждата древната реч да бъде опростена и да бъдат добавени граматични правила. Оттам се появява втората й форма, на думите-символи. Този неин вариант е приблизително аналогичен с модерните земни езици, но все още е тежък, а новосъздадената граматика е сложна, тъй като всяка дума включва възможните връзки със съседните знаци и думи в себе си.

И тъй, от опростения вариант на древната реч се появяват старите езици. В някои думи могат да се намерят общи корени, но като цяло те са изключително различни един от друг. При дждужетата дори се стига дотам, че един клан не може да говори спокойно с друг заради промените в речта им. Хората, както винаги, се променят най-бързо. Създадават "всишата реч", пореден опростен вариант на древната реч, въпреки помпозното си име, само за да я забравят почти напълно векове след това. В "модерна" Ентерия само благородниците още могат да говорят спокойно висшата реч, станала дори по-рядка и от изначалния език, древната реч, който все още е изучаван от различните родове на елфите. Човешкият от епохата, по думите на определен главен герой, не е нищо повече от странен, завалян английски. Обаче, от друга страна, друг, не-толкова-главен-герой по-късно намеква, че порталите може и да правят нещо с хората. А дали е така? Ще видим. Мисля, че това покрива в общи линии въпроса за развитието на езиците. Да, това е всичко.

Чакайте... различни родове на елфите?!

Е, нали трябва да предизвикам някакъв предварителен интерес към бележките за в бъдеще? Ако някой въобще чете?

Отпътуване

Сиреч, глава трета. Насочете се към съответните подстранички, моля, и без блъскане по пътя!

Да видим какви съм ги писал. Странно как след толкова години съм забравил някои детайли... В глава трета на Ентерия например за пръв път виждаме както трябва, хм... Ентерия. И се наслаждаваме на липсващите практически познания на автора по география. Който усети къде е нередността, печели точки! Трон от тръни предлага първата бойна сцена, която въобще поствам тук. Не е любимата ми, но дава добра представа как описвам битките. Кърваво и подробно. Има ли по-добър начин? В "Буря" съм сторил същото. Отново намирам неочаквана прилика между третата глава на Буря и Трон от тръни - и двете се явяват отдушник на напрежението, натрупано в края на предишната. Може би не е случайно. При все че започнах "Буря" три седмици след като написах "Трон от тръни".... и я приключих в рамките на две седмици и нещо. Дам, "Буря" е за момента е най-кратката ми цялостна, завършена работа.