Търсене в този блог

неделя, 20 януари 2013 г.

Авторски съвети: Религия във фентъзито

След очевидната самореклама е време да минем на по-духовни теми. И приедмно, на начина по който религията е описана във фентъзито.

Бележка: авторът на тази статия най-точно може да бъде определен като агностик. Следващата статия може да обиди някого, но е представянe на субективното ми мнение. Не вадете факлите, моля ви. Твърде млад съм, за да ме изгорят.

1. Нека не е християнство? Не мога да кажа какъв е процентът на фентъзитата, в които религията е близка или почти идентична с римокатолическата представа за християнството. Сигурно към 75%. Има манастири, олтари, свещеници и монаси съвсем като в реалността. Дори и когато няма логика да има такива неща. Не че имам нещо против религията в света ви да е като християнството - да бъде! Но има причини, поради които тази религия е станала една от най-влиятелните в световен мащаб. Има причини поради които е възникнала и причини, поради които се е развила такава, каквато е. Ако Константин Велики, например, не се беше застъпил за хрситияните, нещата днес можеха да са коренно различни. Ако вие нямате изключително подобни събития, има много минимален шанс, че религията ви ще има каквото и да било общо с католицизма или който и да е от клоновете на християнството. Особено ако няма "Исусова фигура". Без Исус християнството чисто и просто нямаше да го има. Без Мохамед мохамеданството нямаше да го има. Без Буда - будизма. Всяка религия си има създатели и пророци, което е често подминаван факт. Личностите и делата на тези хора... богове... същества... както и да е... определят какъв ще е характера на религията.

2. Проповядване. Подобно на миналата точка, някои автори си мислят, че могат просто така да базират религията си на някоя по-малко известна реална такава, като например уика. Отново да се повторя - религиите са развиващи се системи. Не можете просто така да ги изтръгнете от средата им и да ги поставите във фантастичния ви свят. По тази логика не можете и да изтръгнете някои ритуали и да ги поставите в романа си.

Но, дори и да сторите горните грехове, за бога братя, не преповядвайте! Искрено казано - когато чета, не ми пука дали сте атеисти, вярващи, сатанисти или каквото и да било. Пука ми колко добри автори сте. Точно заради това К.С. Луис ме разочарова така болезнено. Бях запленен от "Отвъд безмълвната планета", където имаше проповеди, но бяха много внимателни и ненатрапчиви и понесох някак библейската "Перлеандра". Когато обаче стигнах до "Онази страшна сила" ми идваше да хвърля книгата през прозореца и да я отстрелям. Беше почти като да четеш памфлет на Свидетелите на Йехова.
Обратният полюс също го има, разбира се. Има десетки и десетки книги, които демонизират всяка форма на религия и много държат да ни го покажат.

Като цяло, заради това страня от научната фантастика. Все ще се намери нещо, което да ти пропвядат. Ако не е религия, ще е екология, ако не е това, ще е свобода на словото и анти-капиталзъм. Брр.

Като цяло - вие разказвате история. Не сте проповедник, нито за една идея, нито срещу. Ако творбата ви има послание и идея, оставете ги встрани, направете ги трудно забележими и само ги намекнете. В противен случай рискувате да досадите на читателите си. Ако искам да чета Библията, ще чета Библията, мерси.

3. Ритуали. Отново и отново ще се връщам на първа точка. Странно? Надали. Добре, измислили сте оригинална религия, базирана, да кажем, на бог на мълниите. Сега трябва да измислите нейния харатер, ритуалите, традициите и т.н. Проблемът е, че тук много автори или се запъват, или се връщат на точка първа - копиране от реалността. Въображението ни, изглежда, не е достатъчно развинтено за да измислем креативна догма. Да, традициите могат да са скучни и ограничаващи. Но трябва да съответстват на реалността. А и винаги можете да ги направите интересни. Искате свещениците да дават обет за целомъдире? Намерете причина да го правят! Не го хвърляйте ей така в пространството, като произволен несвързан факт.

4. Добри религии. Няма такива. Ясно? Добре. Да продължаваме...

Да му се не види, май ще трябва да обясня.
Има добри вяри. Има добри идеи. Има добри послания. Няма добри църковни и религиозни истории. Кажете ми за една-единствена сериозна религия с безгрешно минало и ще се поправя. Бъкат от ереси, политика, измами, даже и убийства и войни. Дори и към момента на развитието на действието релгията ви да е самото олицетворение на доброто и милостта, просто няма начин, ако е стара и уважвана религия, да няма своите тъмни моменти. Няма. Точка.

5. Зли религии. Ами, има такива.... Това не мина миналия път, нали? Ох, добре.

Зли вери има - като например онази, че черните котки са вещици. Има и зли идеи и послания. Има и много лоши църковни истории. А има и откровено "зли" религии. Справка - Мезоамерика и религията на ацтеките, която изисква човешки жертвоприношения. Но това значи две неща. Първо, за редовните миряни, една религия никога не е зла. Ако вярваш, че правиш нещо в името на боговете, това нещо не може да е лошо, нали? Дори и когато е война, дори и когато е геноцид? Не помня някой да е завил на папата да се разкара, когато е призовал за Кръстоносен поход, нали? Не, отговорът е бил "Deus Vult!"

Второ, има си прични. Кръстоносните походи не са били започнати в името на спорта и злосъседството. Ацтеките не са жертвали хора за забавление. Има някакво вярване, някаква вкоренена причина, заради която един човек или една вяра е ткава, каквато е. Пак се връщам на точка едно и затова ще престана. Вие си знаете - дайте причина, поради която това което е така всъщност не е съвсем иначе.

6. Разнообразие. В света, някои твърдят, има грубо 4 200 религии. Почти неизбежно е, че ще сте близо до някоя, дали умишлено или не - няма значение. Защо тогава не базирате романа си на нещо по-далечно? На нещо, което не е християнството или гръко-римския пантеон. Говорил съм на тази тема и ще се повторя. Никой не ви задължава да пишете фентъзи, което използва определен пантеон. Напротви. Това, че всички копират въпросните религии само трябва да ги прави по-малко интересни за вас.

Освен това, дори и да ползвате вече установена религия, никога не я копирайте ред по ред, дума по дума, ако ще и да е почитана само от стотина човека. Защо? Защото няма да има логика... Да. Познахте. Точка първа. Модифицрайте, ако ще копирате.


Това беше за религиите. Ето го списъка от следващите четири теми:
1. Дракони
2. Второстепенни образи
3. Какво прави добро фентъзи? (богато на лично мнение!)
4. Глупави идеи във фентъзито (внимание: лично мнение)

Ако няма нови мнения, ще коментирам 1., после 2., а за 3. и 4. ще видим дали ще направя нещо, за момента няма сериозен интерес.

Нали ви казах, че ще е бързо?

Самореклама

Такаа, тъй като не страдам от излишна скромност, не намирам нищо лошо да оставя тук следния линк:

Наградените – Конкурс за фентъзи роман 2012

Май ще трябва да се повиша в самоописанието си от драскач на автор. То и на студент ще трябва да се повиша де.

Като съм се хванал да пиша - обещавам скоро да излезе новият ми пост в колонка "авторски съвети" за религия във фентъзито. Достатъчно дълго вече го бавя.