Търсене в този блог

петък, 26 април 2013 г.

Корици!

MBG решиха да пуснат кориците за двете томчета на Фейсбук страницата си. Не ги виня - хубавото трябва да се споделя. За онези, които се насочват насам, но не навестяват профила на MBG в лицекнигата - хвърлете им едно око и дайте мнение!



Откъслеци


"Не му харесваше нещо тук. Чувстваше се като в онази пещера – смазан и пречупен. Самата сграда сякаш искаше това. Мрачна, сива, заплашителна. Изсечените в камъка фигури можеха да го накарат да трепери, нещо което не можеше да стори дори и мрачния, нереален силует на тяхното абатство в дъждовна нощ. Всички се молеха, всички гледаха нагоре. Бедни, богати, свещеници и войници."

четвъртък, 25 април 2013 г.

Авторски съвети: Правосъдие, правна система

Това поведение вероятно е причинено от филтриращия кондензатор, който придава качествата на пулсов филтър на мискиращият активен елемент от инвертиращи усилватели.
Ааах. Прощавайте. Нещо не мога да си избия от главата електрониката след 22 страници доклад.

Така. За правосъдието и правната система ми беше въпроса. Обикновено героите в едно фентъзи не са разбойници. Има изключения, разбира се, но не те не са чак толкова много. Въпреки това, някак, вашите герои вероятно ще успеят да ядосат магистратите някъде и вероятно ще бъдат съдени под една или друга форма. Така че, да видим къде са грешките и как да ги избегнем.

1. Де-клиширане.

Клишета! Клишета! 
Всичките клишета на... ишлемета?

Ще ме прощавате за опита за пародия на добрия стар хит, възпяващ дружбата между животновъдството и хранително-вкусовата промишленост, надявам се.

Както знаете, никой не обича клишетата. Освен ако не е печатар, разбира се. Те са скучни, чели сме ги на n-места и не внасят почти нищо ново. Неизбежно е да ги има тук-там, няма да откриваме наново колелото я, но по-добре да ги плевите честичко. Иначе пускат семена и не щеш ли, пораснали са ти из цялата книга.
Кои са клишетата, свързани с правосъдието: корупция, мързел, садизъм, похотливост... Три четвърти от магистратите и стражите, за които съм чел притежават между 1 и 4 от тези порока. Каква е причината?
Много просто - тогава героят ви може да ги изирае/убие, без да му мигне окото. Какво е значението, че току-що вашият уж добродетелен Петкан закла десет стражи? Те всичките са негодници, няма съмнение. А Иван се измкъна с измама от процеса за кражбата, която извърши? Няма значение! Съдията е подкупен и без това!
Не.
Хората, които работят в правната система са си просто хора. Ако става въпрос за някаква отделна каста или организация, която ги прави садистични, подкупни негодяи, (не че знам защо някой ще иска подкупни членове в организацията си) мога да се съглася. Но ако не е - между тях ще има и сравнително умни индивиди и такива, които са добродетелни.

2. Система, за бога!
Правна система. В заглавието е. Измислете някаква система и се придържайте към нея. Не отваряйте 101 вратички, за да се измъкнат героите ви. В нашата правна система също има доста вратички, разбира се, но далеч не е така лесно да се използват, колкото някои автори го описват. Ако ще има вратичка, бъдете сигурни, че героите ви няма да я открият лесно и че няма първо да опитат с нея. Има причина защо повечето хора опират да уловки чак след като са опитали всичко останало.
Освен това, запомнете, че модерното ни правосъдие има много малко общи неща с това в миналото, а повечето фетъзита се развиват точно в средновековна или ренесансова среда. Забравете за независимо жури, "невинен до доказване на противното" или безплатна правна защита. Няма такива неща. Ако има жури, то ще е подбрано от някакъв арбитър. Попринцип съдията ще взема решения сам. Често подсъдимият няма да има шанса дори да се защити. Компенсацията в случая са любоптини идеи като изпитание на вярата, дуел за свобода и т.н. Може да няма модерна правна система, но това не значи, че в миналото е било скучно и всичко се е решавало според настроението на съдника.

3. Затвори
Точка 36-та от списъка на злия господар: ...If they are important prisoners, I will keep the only key to the cell door on my person instead of handing out copies to every bottom-rung guard in the prison. С други думи, ключа за важната килия е в едно-единствено копие, което се пази много внимателно.
По някаква странна причина всеки един затвор, за който съм чел или гледал е пробиваем. Всеки един от тях. Още по-срамно е колко лесно пробиваеми са някои от тях. Знаете триковете. Чели сте ги повече от веднъж. Болен затворник, нападение при носене на храна, измъкване от посетител. Наистина? Ако е толкова лесно да се измъкнеш от затвора, "Граф Монте Кристо" щеше да е къде-къде по-кратка книга. Колко милиона души лежат по затворите по света днес? Колко често чувате за бягства от затвора, особено пък на важни затворници?
Ясно е какво имам предвид. Ако героите ви ще бягат от затвора, добре ще е планът да не е нещо от сорта на "направи се на умрял, аз ще сритам пазача, като влезе сам и невъоръжен в килията с двамата неоковани яки мъже." От килиите не трябва да е лесно да се бяга. Това е цялата цел на помещението! И макар че най-добрите стражи едва ли ще стоят по затворите, не всички пазачи ще имат нивото на интелект на стенен бръшлян.

4. Престъпление и наказание
Ако съдят героите ви, има някаква причина. При 90% от случаите всичко ще е нагласено и те ще са невинни. Но съм сигурен, че има и невинни хора, които са били осъдени и са получили дамгата "престъпник". За да ви съдят, трябва да сте обивнени за нещо лошо и поне няколко души искрено да вярват във вината ви. Героите ви няма да минат без тази дамга.

Още по-лошо е в редкия случай, когато героите ви наистина са виновни. Те ще спасяват света? От какво значение е това за банкера, който те току-що обраха? За ханджията, чиято кръчма потрошиха по време на боя си с "някакви измислени врагове"? За съпругата на убития страж, който е бил подмамен да ги нападне заради нечия дебла кесия? Никаква. Не само че тези хора надали ще вярват в мисията не героите ви - да го признаем, ако някой се извини с "ще спасявам света" в съда, вие само ще се изсмеете, нали - но и вероятно ще искат справедливост. Тези хора са прави. Капитанът на стражата, който гледа скептично на героите ви е прав. Това са същества с напълно логична, разбираема и приемлива рекация. Нямате никакво основание да демонизирате стражата при подобни обстоятелства. Ако на героите ви не им пука особено за законите, това трябва да повлияе на историята. Не можете да представяте един разбойник като пълен герой, защитник на правдадата и доброто.

5. Стражата е пълна с непохватни идиоти
Отново се връщам на това, защото е най-очевидната слабост. Факт е, откъдето и да го погледнеш. Можеш да заключиш, че "изпита", за да станеш стражник е чопкане на нос и тест с набучване на копие на умряло прасе. Нищо общо с изпитите в реалността. Сегашните изисквания са много високи и макар че спадат ако отидем далеч в миналото, винаги се е очаквало от стражите да са компетентни.
А и защо да нямате добра стража, всъщност? Не е ли това по-добре? Кое е по-впечатляващо - героят ви се преборва/надхитрява с Тримата глупаци в разширен състав, или се бори с добре организирана, компетентна и силна организация? Разбира се, ако борбата на героите ви със закона е от второстепенно значение, може умишлено да искате стражите да не са чак толкова добри - но не ги правете пълни идиоти.
Правото на остър ум и, по-важното, в случая, на остър език, не е дадено само на героя. Но запомнете, че приказливците си плащат. Някои стражи ще могат да им отговорят. Други, взети по-скоро заради мускулите си, ще ги набият. Не мислете, че дори и победен, героят ви ще може да плямпа глупости на стражите. Това те не го търпят. Нито преди, нито сега. Дори и в днешно време, когато на полицията се обръща особено внимание да не се засяга от обиди... Е, просто не става.
И последно, стражите ще са местни. Героите ви може би няма да са. Освен ако стражите не са негодници, както клишето диктува, те ще имат по-добра подкрепа от хората в града. Ще получават сведения и помощ. Надали някой лесно ще реши да помогне на странник, вместо да подкрепи съпруга на братовчедка си. Ако героите ви са местни, това пък налага съвсем нов пласт на ситуацията - как ще се държат старите познати и приятели, ако научат, че той/тя/те са обивнени? Каква ще е рекацията им? За кого ще се застъпят? Не смятайте, че приятелството оправя всичко. Престъпленията са едно от нещата, които разбиват представите ви за другите хора.

Това е, което се сетих да кажа. За всякакви прошения и жалби, обръщайте се към адвоката ми. Коментарите мога да ги приема и тук.

Следващата ми тема ще е детството на героя, след което ще пусна нови пет, които да подредите по ваше усмотрение или, ако желаете, ще обърна внимание на досега не-пожеланите теми "География и астрономия" и "Климат".

Допълнително четене & източници:
Лимайел (Lymaael) и нейните съвети. Ако искате да видите по-английска и по-феминстично настроена версия на моите съвети, насочете се насам: http://www.forresterlabs.com/limyaael/
Покорно признавам, че формата и, до голяма степен, съветите са взети от нея.
Освен за средновековното общество. Там се беше оплескала по мое мнение.

Списъкът на злия господар (The evil overlord list) Безценни препоръки за когато решите да завладявате света. Насочете се, моля, насам: http://www.eviloverlord.com/

Ако ви трябват доказателства, че стражата никак не е безполезна, моля, привеждам примери за някои от най-епчините "стражеви" моменти в историята:
http://en.wikipedia.org/wiki/Stand_of_the_Swiss_Guard
http://en.wikipedia.org/wiki/Sempronius_Densus