Търсене в този блог

петък, 30 септември 2011 г.

Бележки - I

Както казах, възнаверявам да нахвърлям малко бележки за "белите конци", които са неизбежни в една история, особено фентъзи. Тоест, да информирам евентуалните си читатели за любопитни неща, които просто не могат да намерят място в основния текст. И отбелязах накъде ще е насочен първият ми пост на тази тема - Каз Модан и второстепенните герои сър Кастор и лейди Жаклин.

Каз Модан. Когато се науча как да рисувам ще представя читава карта на света. Дотогава ще разчитам на въображението ви. Каз Модан е остров, с много приблизително елипсовидна форма, намиращ се в центъра на Вътрешното море. То самото е на северизточния континент Ерванта, дом на Белия кръг. Повече информация за това - в първия ми пост секция Ентерия. Северно от морето са джуджешките планини, на изток са елфическите, на запад - човешките, а на юг има сравнително голям човешки град и обширно поле, наречено Фаладер. Теоритично то е в земите на Остерсторм, човешкото кралство, също както и Каз Модан.
Каз Модан е вероятно първото от "средните царства", тоест една от най-ранните държави, създадени от младите раси на сивите същества - хора, орки, тауруси, нага, докантини. (За сравнение, таласъмите, търсачите на портали, елфите, драконите, джуджетата са стари раси) В продължение на векове се бори за надмощие с другите две човешки кралства, Остерсторм и Северното кралство, ала, в крайна сметка, Каз Модан губи войната, не и без намесата на покварен дракон на име Дейлран. Скалата на Модан, замъка на острова, е обезлюден за десетки векове.
Съвсем наскоро (времето на третия роман, Трон от тръни), Каз Модан бавно и постепенно започва да се възстановява, макар и като провинция на Остерсторм под духовитото управление на сър Ърн Буцата, лорд Модан.

Второстепенните герои. Свързано е донякъде с текста ми за основните правила на фентъзито. Някои герои имат проста роля в сюжета, макар и да са интересни на читателите и на автора и в крайна сметка остават недовършени. Е, за това са авторските бележки, нали?
Лейди Жаклин Модан е съпругата на сър Ърн Буцата, майка на многобройната му челяд и безспорна господарка на замъка. Не е от благородно потекло, родена е в бедняшка колиба край Фишънт (неголемия град на брега на Вътрешното море). Търси си работа като боец в човешко-оркските войни. Съдбата я среща с Ърн и след кратка намеса на алкохол... Е, станалото станало. Важното е, че Ърн свършва щастливо оженен. Лейди Жаклин е реалната господарка на дома му още от деня на сватбата. От войнишките си години е запазила твърдоглавието си и навика да раздава и изпълнява заповеди, а борбата с многобройните й деца, вместо да я умори, само е изострила характера й. Макар и Ърн да не го признава често, Жаклин е тази, която държи семейството им заедно и де факто тя успява да се пребори с трудния период, описан в третата книга, Трон от тръни. 
Сър Кастор.  Мъж в началото на петдесетте, но още силен и безкомпромисен. Грубоват и с остър език, сър Кастор е капитан на гвардията на Каз Модан по времето на лорд Модан. Подобно на лейди Жаклин и на самия Ърн, и неговият произход далеч не е благороден. Войник едва ли не още от люлката, Кастор се присъединява към младия и неопитен Ърн в годините, когато рицарят получава за пръв път реална поземлена титла. Бързо се издига сред хората му и е помазан пръв като рицар. Води с достойнство хората на Ърн в отсъствието на суверена си близо двадесет години.
Макар и това да не е уточнено изрично, самият факт че не е споменаван след определено събитие в книгата предполага, че помазаният стражник е бил ранен фатално или убит.

Благодаря, че изтърпяхте тези общи приказки.
Startreck: Enterprise Intro с Faith of the heart

понеделник, 26 септември 2011 г.

Началото

Нова седмица, нов пост.
Понеже обичам да ми е подредено, рекох с новата седмица да започна с обещаните постове. Погледнете в страничното меню - ще видите страници за Ентерия I, Ентерия: Трон от тръни и Наемни остриета: Буря. Вътре ще откриете пролозите и първата глава на съответните три романа.

А защо не и Ентерия II?
Причината е, че между първата и втората част има твърде тясна връзка. Ако поставя началото на втората книга, преди да пусна края на първата, ще издам завършека на първата. За разлика от тях, третата книга (Трон от тръни) е в същия свят и след събитията от първите две книги, но няма директна връзка с тях. Наемни остриета: Буря се явява предистория за един от героите.

За пролозите и началата
Както можете да забележите, има мноого общо между пролозите на първата и третата книга. Неизвестно място, неизвестен герой... Но и доста по-картинно изложение в Трон от тръни. За разлика от тях, в Буря, съм подбрал друг пролог, който ни запознава отрано с главния герой, с типичното му състояние на духа и прякора му.
Първите глави често се оказват по-важниот пролозите. И докато първата глава в книга I се явява завръзка на завръзката, също както първата глава на Буря, Трон от тръни е изработен със свободата да си пиша колкото си искам и да не се притеснявам за обем. Затова и съм започнал със експозиция.

Уви
Дори и обширна експозиция не може да обхване всички герои и подробности. Затова тази или следващата седмица ще предложа постове на тема: Каз Модан, третостепенни герои от Трон от тръни - сър Кастор, ръководител на гвардията на Скалата на Модан и лейди Жаклин, съпругата на Ърн Буцата, лорд Модан, нещо като мащеха на Карт и майка на Питър.

Друг повод за съжаление - не ме бива в лириката. Не е болка за умиране де, но все пак щеше да е добре да можех повече.