Търсене в този блог

петък, 30 септември 2011 г.

Бележки - I

Както казах, възнаверявам да нахвърлям малко бележки за "белите конци", които са неизбежни в една история, особено фентъзи. Тоест, да информирам евентуалните си читатели за любопитни неща, които просто не могат да намерят място в основния текст. И отбелязах накъде ще е насочен първият ми пост на тази тема - Каз Модан и второстепенните герои сър Кастор и лейди Жаклин.

Каз Модан. Когато се науча как да рисувам ще представя читава карта на света. Дотогава ще разчитам на въображението ви. Каз Модан е остров, с много приблизително елипсовидна форма, намиращ се в центъра на Вътрешното море. То самото е на северизточния континент Ерванта, дом на Белия кръг. Повече информация за това - в първия ми пост секция Ентерия. Северно от морето са джуджешките планини, на изток са елфическите, на запад - човешките, а на юг има сравнително голям човешки град и обширно поле, наречено Фаладер. Теоритично то е в земите на Остерсторм, човешкото кралство, също както и Каз Модан.
Каз Модан е вероятно първото от "средните царства", тоест една от най-ранните държави, създадени от младите раси на сивите същества - хора, орки, тауруси, нага, докантини. (За сравнение, таласъмите, търсачите на портали, елфите, драконите, джуджетата са стари раси) В продължение на векове се бори за надмощие с другите две човешки кралства, Остерсторм и Северното кралство, ала, в крайна сметка, Каз Модан губи войната, не и без намесата на покварен дракон на име Дейлран. Скалата на Модан, замъка на острова, е обезлюден за десетки векове.
Съвсем наскоро (времето на третия роман, Трон от тръни), Каз Модан бавно и постепенно започва да се възстановява, макар и като провинция на Остерсторм под духовитото управление на сър Ърн Буцата, лорд Модан.

Второстепенните герои. Свързано е донякъде с текста ми за основните правила на фентъзито. Някои герои имат проста роля в сюжета, макар и да са интересни на читателите и на автора и в крайна сметка остават недовършени. Е, за това са авторските бележки, нали?
Лейди Жаклин Модан е съпругата на сър Ърн Буцата, майка на многобройната му челяд и безспорна господарка на замъка. Не е от благородно потекло, родена е в бедняшка колиба край Фишънт (неголемия град на брега на Вътрешното море). Търси си работа като боец в човешко-оркските войни. Съдбата я среща с Ърн и след кратка намеса на алкохол... Е, станалото станало. Важното е, че Ърн свършва щастливо оженен. Лейди Жаклин е реалната господарка на дома му още от деня на сватбата. От войнишките си години е запазила твърдоглавието си и навика да раздава и изпълнява заповеди, а борбата с многобройните й деца, вместо да я умори, само е изострила характера й. Макар и Ърн да не го признава често, Жаклин е тази, която държи семейството им заедно и де факто тя успява да се пребори с трудния период, описан в третата книга, Трон от тръни. 
Сър Кастор.  Мъж в началото на петдесетте, но още силен и безкомпромисен. Грубоват и с остър език, сър Кастор е капитан на гвардията на Каз Модан по времето на лорд Модан. Подобно на лейди Жаклин и на самия Ърн, и неговият произход далеч не е благороден. Войник едва ли не още от люлката, Кастор се присъединява към младия и неопитен Ърн в годините, когато рицарят получава за пръв път реална поземлена титла. Бързо се издига сред хората му и е помазан пръв като рицар. Води с достойнство хората на Ърн в отсъствието на суверена си близо двадесет години.
Макар и това да не е уточнено изрично, самият факт че не е споменаван след определено събитие в книгата предполага, че помазаният стражник е бил ранен фатално или убит.

Благодаря, че изтърпяхте тези общи приказки.
Startreck: Enterprise Intro с Faith of the heart

2 коментара:

  1. Каз Модан, както и много други имена, е откраднато от Warcraft. Blizzard ще те осъдят.

    ОтговорИзтриване
  2. Ако ме осъдят, ще те поканя да гледаш екзекуцията.
    Каз Модан е съвпадение, което не е целено. Предполагам, че е било подсъзнателно, защото съм запознат с въпросния свят на Blizzard. Поне там е континент, населен с джуджета. Като изключим името, нямат нищо общо.
    Когато забелязах съвпадението, вече бях свикнал с името и не ми се сменяше. МОГА да направя ctrl+f/replace, но просто не искам. Островът се казва Каз Модан и вече съм го приел дотам, че като някой ми го спомене в първия момент включвам на вълна Ентерия.

    ОтговорИзтриване