Търсене в този блог

сряда, 18 юни 2014 г.

Време за гласуване

Привет отново!

С известно закъснение: време е да дадете гласа си за фентъзито в България. Ако имате изразена активна позиция, можетe трябва да гласувате за някого. Не за мен. Да... Оф, може, добре. Няма да ви се разсърдя, ако е за мен. То аз съм леко обречен със сериозно закъснелия старт по книжарниците, но кой знае.

А защо активна позиция? Хората добре са го обяснили - за да няма "фантоми" в гласуването. Иначе аз, да речем, мога да събера сто човека, които си нямат и бъкел идея що е то фентъзи, да ги напълня с кебапи и да им кажа къде да "хвърлят". Успех!

Тоест, ако имате блог, участвате във форум, списвате нещо за периодично издание, електронно или на хартия, или просто активно дискутирате фентъзито и фантастиката, можете да подадете глас. Ако ли не - съжалявам.

А за кого да гласувате? Не очаквайте аз да ви кажа. Гласувайте за онзи, който смятате за достоен, това е най-важното. Изразете подкрепата си за българското фентъзи и фантастика. Категории най-различни, кандидати най-достойни.

Тук са кандидатурите и гласуването

7 коментара:

  1. Моят блог (за Колелото) дали ще мине? :D Макар че в условията пише, че може да се посочи и профил в Goodreads, та аз с това мисля да се "докажа" :)

    И успех в гласуването!

    ОтговорИзтриване
  2. To хубаво са се погрижили да не се разменят гласове срещу кебапчета, но какво правят хората без профили/не пишещи редовно където и да е в интернет, но пък за сметка на това интересуващи се активно от фентъзи и фантастика? :)

    Няколко от заглавията имат доста солидна подкрепа във форуми като цитаделата или трубадурите (авторите им са от пишещите там или добре познати във форумите лица, например) - не смяташ ли, че по този начин резултатите малко или много ще се опорочат? Че хората с регистрации и право да гласуват ще дадат вота си отново на принципа "А, това е Жорко/Марио/Васко от Цитаделата/Трубадурите/Еди-кой-си-блог, я да гласувам за него!"



    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не мисля, че ще са толкова строги спрямо хората без профили. Нещо просто като профил в Goodreads или дори някаква много кратка дискусия, проведена в интернет ще е достатъчно, ако чета правилно описанието.

      Колкото до другата част... Да, това е голям проблем. Вярвам, че много от хората, активни в електронни форуми няма да са чак дотам повлияни. Но далеч не всички. Всяко едно публично гласуване (дори и с толкова строг "цензус") е, до голяма степен, състезание по популярност. Това не е толкова лошо, тъй като популярността, все пак, е нещо което кандидатите са си изработили сами. Но дали не е твърде голяма част от гласуването? Еххх... Ще видим. Напълно очаквам няколко определени резултати от гласуването, на база на популярността на различни кандидати. Написал съм си ги на листче, така да се каже, и ми е интересно дали ще уцеля. Приятна изненада ще е, ако не успея.

      Какъв е вариантът да избегнем това? Независимо жури. Само че нямаме достатъчно много авторитетни личности, струва ми се. Като махнеш хората, които вече са номинирани за нещо... Кой остава да ги оцени? И дори и да имахме достатъчно хора, за да имаме и жури и предложения, няма ли хората пак да питат - "а наистина ли тези са независими"?

      Не знам как правят тези неща в чужбина... Интересно. Отивам на проучване. :)

      Изтриване
  3. Доколкото знам на големия "кон" (този, дето май сега в Лондон ще се проведе), гласуването е пак онлайн (или на място), но срещу известна сума парички (един вид ставаш член). В замяна освен правото да се гласува, хората получават в е-формат всички номинирани художествени произведения.:)

    ОтговорИзтриване
  4. Четвърто място - браво! :)
    Е, сбъднаха ли се очакванията ти за класирането?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря. Очаквах по-лошо, при относителната липса на "отразяване" на Песните.
      Леко изненадан съм (в положителна посока), макар че ако залагах на резултатите сигурно щях поне да си покрия загубите. :)

      Изтриване
  5. Аз ти казах, че ревюто ти на книгата на Детелинова беше безумно изкривено. Научи се да пишеш, после плюй по другите автори.

    ОтговорИзтриване